tirsdag den 23. marts 2010

Daidalos og den kogte suppe.

Nogle historier kan der bare skummes masser af fløde og koges masser af suppe på. Og den klassiske græske myte om Daidalos og Ikaros (til dem der ikke kender myten helt, kommer den kort fortalt nedenunder) er absolut blandt en af de ypperste af disse. Og et af de (i min optik) mere lyrisk inspirerende bands, amerkanske Thrice, er en af dem, der godt kan lide at fortælle denne historie. De har tidligere gjort det i et af deres mere kendetegnende tungere numre, men denne version er p.t. min absolutte favorit:

Thrice - Daedalus


Til de af jer, der ikke skulle være helt inde i denne myte, vil jeg gerne genfortælle den kort, mens du hører musikken: Daidalos var en græsk håndværker, som byggede labyrinten i Knossos på Kreta for Kong Minos. Eftersom Daidalos' viden om labyrinten ikke skulle spredes til omverdenen, blev han indespærret i et tårn i labyrinten. Da Kong Minos til hver en tid har flåden ude på havet og regerer over landevejene kan Ikaros og Daidalos altså ikke stikke af hverken til lands eller til vands, så Daidalos får idéen om at stikke af i luften. Han samler en masse fjer fra fugle og sætter dem sammen med snore og voks til et sæt vinger til hver af de to. De løber så ud over Kretas klippeskrant og søger mod fastlandet. Men Ikaros bliver grebet at søge mod himlen og mod solen. Dette fører til at den voks, vingerne er samlet med, smelter, og Ikaros falder i havet og drukner. Klassisk eksempel på hvordan guderne straffer Daidalos for at ville trodse gudernes dom (Kong Minos er søn af Zeus).

I Thrices sang fortæller Daidalos til sidst hvordan guderne tog det eneste, der betød noget for ham, fra ham. Fantastisk historie fortalt med virkelig god føling.

Til de af jer, der skulle være interesserede i samme bands version af historien primærst fra Ikaros' synspunkt, så kan I da også lige få den her:

Thrice - The Melting Point of Wax

Ingen kommentarer:

Send en kommentar